Ingebruikname AED

OOSTKAPELLE - Sinds zaterdag 26 januari 2008 is er in Oostkapelle een Automatische Externe Defibrillator (AED)

beschikbaar voor algemeen gebruik.

Het AED-apparaat hangt bij de PIN-automaten bij de Rabobank.

Zaterdagmorgen werd deze officieel in gebruik genomen. Wim van Tatenhove, wethouder van de Gemeente Veere

en Simon Lous, voorzitter van de dorpsraad in Oostkapelle, verrichtten de openingshandeling.

Door het verband dat om de kast heen zat kapot te knippen, werd het AED-apparaat officieel in gebruik genomen.

Het AED-apparaat is een initiatief van de dorpsraad. Deze stelde hiervoor een gemeentelijke subsidie van 2000 euro beschikbaar.

De Rabobank betaalde de rest van de kosten. De dorpsraad vind deze aanschaf echt een dorpsbelang en veel belangrijker dan

het plaatsen van een bankje in het park.

Doordat het apparaat kan praten kan iedereen er mee om gaan. Zodra je het deksel openslaat hoor je een stem die je stapsgewijs de weg wijst.
Je kunt niets verkeerd doen, want als de elektroden eenmaal op de borst van het slachtoffer geplakt zijn vertelt het

apparaat wat je moet doen.

Als iemand geen hartritmestoornis zal het apparaat ook geen schok geven.

Om het apparaat goed te bedienen gaan de veertig leden van de EHBO-vereniging Oostkapelle allemaal een AED-opleiding volgen.

De EHBO-vereniging verwacht nog meer aanmeldingen, want het apparaat motiveert mensen om zo'n cursus te doen!

Bijgewerkt: mei 21, 2010